Plantera bivänliga blommor

Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin och andra pollinerande insekter minskar. Hjälp dem genom att plantera blommor som ger nektar och pollen under hela säsongen – i krukor, trädgårdsrabatten eller balkonglådan.

Plantera bivänliga blommor

Se vår instruktionsfilm

I filmen visar trädgårdsmästare Emily Bratt och George hur du gör genom att plantera i en använd förpackning som det exempelvis varit mjölk eller fruktdryck i. Glöm inte att rapportera din insats så får du en påse med ängsfröer hemskickad.

Gör en bi- och fjärilsrabatt

  • Härdiga och lättodlade perenner är: lungört, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva, grekvädd, röd solhatt, veronika, anisisop, strålrudbeckia och kärleksört.

Plantera på terrass eller balkong

  • Kryddväxter är torktåliga och passar särskilt bra i upphöjda planteringar, krukor och lådor. En plantering av timjan, kungsmynta, gräslök, mejram, isop och stenkyndel blommar från juni till september och skänker både väldoft och smak.
  • Där det är riktigt torrt passar olika vit och gul fetknopp, kärleksört samt rölleka.

Så ettåriga växter från frö

  • Så ettåriga växter i bar jord: Blåklint, gurkört, honungsfacelia, luddvicker, ringblommor, bovete och koriander.

OBS: Undvik dessa blommor!

Fyllda blommor som är förädlade för sin blomsterprakt har ofta förlorat sitt pollen och sin nektar och är därmed helt odugliga för bin och andra pollinatörer. Det gäller till exempel fyllda dahlior, hortensior och rosor.

Undvik också invasiva arter som exempelvis blomsterlupin.